Grade 4 Mathematics Practice Test

82 downloads 97 Views 1MB Size Report
You may use scratch paper to solve the problems. ... 7 volleyball (VB). 2. The students in the fourth grade class voted for their favorite sport. Which bar graph ...

Grade 4 Mathematics Practice Test

Nebraska Department of Education 2010

Directions: On the following pages are multiple-choice questions for the Grade 4 Practice Test, a practice opportunity for the Nebraska State Accountability–Mathematics (NeSA–M). Each question will ask you to select an answer from among four choices. For all questions: • Read each question carefully and choose the best answer. • You may use scratch paper to solve the problems. • The Mathematics Reference Sheet is provided in the back of the test booklet. You may refer to this page any time during the test. • You may not use a calculator on this test. • Be sure to answer ALL the questions. Remember only one of the answers provided is the correct response.

NEG4MathPTPaper

2

STOP.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 1.

Which clock shows the time 3:42? A. 11

12

B. 11

1

10

C. 11

6

12

D. 1

11

9

3 8

NEG4MathPTPaper

6

12

5

1

10

2

2

9

4 6

4 7

5

10

7

3 8

4 7

2

9

3 8

1

10

2

9

12

3 8

5

4 7

3

6

5

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 2.

Use the table below to answer the question. Favorite Sports Sport

Number of Votes

football (FB)

10

basketball (BB)

5

soccer (SOC)

7

volleyball (VB)

2

The students in the fourth grade class voted for their favorite sport. Which bar graph shows results of the students vote? A.

B.

FB

C.

BB SOC Sport

FB

D.

BB SOC Sport

VB

VB

12 10 8 6 4 2 0 FB

4

BB SOC Sport Favorite Sport

Number of Students

Number of Students

12 10 8 6 4 2 0 FB

12 10 8 6 4 2 0

VB

Favorite Sport

NEG4MathPTPaper

Favorite Sport Number of Students

Number of Students

Favorite Sport 12 10 8 6 4 2 0

BB SOC Sport

VB

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 3.

4.

There are 16 students from Mr. Block’s class at the library. The other four students in the class are practicing math facts in the classroom. Which number sentence shows the total number of students in Mr. Block’s class? A.

16 + 4

B.

16 – 4

C.

16 × 4

D.

16 ÷ 4

Cody rides his bike to the park to meet a friend at noon. Cody arrives at the park at 11:00 a.m. Which question can be answered using this information? A.

What is the distance between the park and Cody’s house?

B.

How long could Cody have to wait for his friend?

C.

How long does Cody stay at the park?

D.

When will Cody leave to go home?

NEG4MathPTPaper

5

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 5.

Use the picture below to answer the question.

Which decimal number names the shaded part of this square?

6.

7.

A.

0.08

B.

0.20

C.

0.92

D.

0.98

Which letter has a pair of parallel lines? A.

H

B.

T

C.

V

D.

X

Which number correctly completes the number sentence 80 × 34 = ___? A.

272

B.

560

C.

1,920

D.

2,720

NEG4MathPTPaper

6

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 8.

Use the table below to answer the question. City Populations City

Population

Denton

28,097

Bomberg

28,207

Windham

29,700

Sanhill

27,980

Which list of city populations is in order from least to greatest?

9.

A.

28,097; 28,207; 29,700; 27,980

B.

29,700; 28,207; 28,097; 27,980

C.

27,980; 28,097; 28,207; 29,700

D.

27,980; 28,207; 28,097; 29,700

Which number correctly completes the subtraction sentence 5.0 ⫺ 3.25 = ___? A.

1.25

B.

1.75

C.

2.25

D.

2.75

10. Which is the most appropriate metric unit for measuring the length of a spoon? A.

meter

B.

kilometer

C.

millimeter

D.

centimeter

NEG4MathPTPaper

7

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 11. Which symbol correctly completes the number sentence 9 + 5 A.

+

B.

=

C.



D.



18 ⫺ 5?

12. Which number correctly completes the division sentence 3,000 ÷ 30 = ___? A.

10

B.

100

C.

1,000

D.

10,000

13. What is the value of n in the equation 64 ÷ n = 8 A.

2

B.

4

C.

6

D.

8

NEG4MathPTPaper

8

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 14. Which triangle has one obtuse angle? A.

B.

C.

D.

15. A building is 36 feet high. What is the height of the building in yards? A.

1 yard

B.

3 yards

C.

12 yards

D.

108 yards

NEG4MathPTPaper

9

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 16. Brad draws a shape on his paper. The shape has four sides. It has only one pair of parallel sides. What shape does Brad draw? A.

parallelogram

B.

rectangle

C.

square

D.

trapezoid

17. Which circle has

1 shaded? 2

A.

B.

C.

D.

NEG4MathPTPaper

10

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 18. Which coordinate grid shows the ordered pair (3, 5)?

y

A.

6 5 4 3 2 1

0

1 2 3 4 5 6

y

D.

6 5 4 3 2 1

x

0

1 2 3 4 5 6 y

C.

NEG4MathPTPaper

6 5 4 3 2 1

x

0

y

B.

6 5 4 3 2 1

x

0

1 2 3 4 5 6

11

x 1 2 3 4 5 6

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 19. Use the line plot below to answer the question.

Videos Checked Out by Students

x x x

x x x x

x x x x x x x

x x x x

x x

1

2

3

4

5

Number of Videos Mrs. West keeps track of the number of videos each student checks out from the library. How many students check out more than three videos? A.

4 students

B.

5 students

C.

6 students

D.

7 students

20. Use the picture below to answer the question.

green

blue

green

green

green

green

green

blue

yellow

blue

red

red

Sam will use one marker to color half of the circles. What is the color of the marker Sam will use? A.

blue

B.

green

C.

red

D.

yellow

NEG4MathPTPaper

12

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 21. Use the graph below to answer the question.

Favorite Colors in Mrs. Anderson’s Class Number of Students

14 12 10 8 6 4 2 0 red

orange yellow green Color

blue

purple

Mrs. Anderson graphs her students’ favorite colors. In art class, the students paint a picture with their favorite color. All bottles of paint have the same amount to start with. Which two colors of paint are likely to run out first? A.

red and green

B.

red and orange

C.

orange and blue

D.

yellow and purple

22. Which number sentence shows the commutative property of multiplication? A.

9 × 7=7 × 9

B.

9 × 1=9

C.

9 × 0=0

D.

(9 × 2) × 7 = 9 × (2 × 7)

NEG4MathPTPaper

13

Go on to the next page.

MATHEMATICS PRACTICE TEST 23. Sara has $56.00. She earns $19.00 more. How much money does Sara have in all? A.

$37.00

B.

$43.00

C.

$65.00

D.

$75.00

24. Use the number line below to answer the question.

R

Q 10

11

S 12

T 13

14

3 Which point is located at 12 ? 4 A.

point Q

B.

point R

C.

point S

D.

point T

NEG4MathPTPaper

14

STOP.

NeSA-M Grade 4 Reference Sheet

Standard Units

Metric Units Conversions – Length

1 foot (ft) = 12 inches (in.)

1 centimeter (cm) = 10 millimeters (mm)

1 yard (yd) = 3 feet (ft) = 36 inches (in.)

1 meter (m) = 100 centimeters (cm)

1 mile (mi) = 1,760 yards (yd) = 5,280 feet (ft)

1 meter (m) = 1,000 millimeters (mm) 1 kilometer (km) = 1,000 meters (m)

Grade 4 Practice Test Answer Key Number 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Key D A A B C A D C B D D B D B C D C A C B C A D C

Image Resizer Premium v1.36 APK Full Version | Watch now | Material artístico